SLAĎOUČKÉ POCHOUTKY
Cuketový koláč s ovocem....
30 dkg ml.cukru, 3 vejce, 3 lžíce oleje, 1 vanil.cukrVše připravíme,utřeme cukr,vejce,van.cukr,olej.Připravíme 40 dkg cukety (nastrouháme na hrubo) 30 dkg poloh.mouky. 1 prdop(celý) , trochu citron.kůry.Rozetřem na vysypaný plech,poklademe ovocem, a posypeme posypkou(nemusí být).... Pečeme na 200 st. až se kraje červenají
Kokosový koláč
Dva hrnky polohrubé mouky,1hrnek pískového cukru, 1hrnek mléka pokojové teploty, 2vejce, 1prášek do pečiva.
Postup: vše smícháme do hromady a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na to dáme polevu z 1hrnku strouhaného kokosu a půl hrnku cukru, posypeme povrch koláče a dáme péct, po vytažení z trouby na jještě horký koláč nalijeme hrnekšlehačky a necháme vychladnout.Já šlehačku nedávám a koláč peču na plechu vyloženém pečícím papírem,lze dát i jinou náplň než kokos.
Ořechový koláč
Těsto: 45 dkg hl. mouky,15 dkg cukru,15 dkg másla,2 vejce,2 lžíce medu,1 lž.užívací sody,2 lž mléka
Zadělat těsto,udělat 2 placky.
Jednu upéct ( na pečícím papíře) a na druhou dát ještě (SPOLEČNĚ PÉCT) horkou směs
Směs: 25-35 dkg ořechů(půlky ,čtvrtky),8 dkg cukru,12 dkg másla,3 lž meduVše usmažíme na pánvi dozlatova,ještě horké poklademe lžící na placku,pak dáme péct.
Krém: 1 mléko + 3 pudinky = uvařit
1 máslo + van. cukr + moučk. cukr = utřít a nakonec přidat rum
Pudink nechat vychladnout a potom spojit a přidat šťávu z citronu.
Na první placku namazat krém ,druhou na to položit ,možno pokapat rumem.
Banánový koláč
Piškot: 180 dkg cukru, 6 vajec, prášek do pečiva, 120 dkg hladké mouky, 1 vanilkový cukr, meruňková marmeláda, škrobová moučka 8 dkg, 1/2 l mléka, banány, šťáva ze dvou citronů, čokoláda na vaření, 1 nebo 1 a 1/2, velká lžíce Omegy
Postup: vše smícháme do hromady a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na to dáme polevu z 1hrnku strouhaného kokosu a půl hrnku cukru, posypeme povrch koláče a dáme péct, po vytažení z trouby na jještě horký koláč nalijeme hrnekšlehačky a necháme vychladnout.Já šlehačku nedávám a koláč peču na plechu vyloženém pečícím papírem,lze dát i jinou náplň než kokos.
Ořechový koláč
Těsto: 45 dkg hl. mouky,15 dkg cukru,15 dkg másla,2 vejce,2 lžíce medu,1 lž.užívací sody,2 lž mléka
Zadělat těsto,udělat 2 placky.
Jednu upéct ( na pečícím papíře) a na druhou dát ještě (SPOLEČNĚ PÉCT) horkou směs
Směs: 25-35 dkg ořechů(půlky ,čtvrtky),8 dkg cukru,12 dkg másla,3 lž meduVše usmažíme na pánvi dozlatova,ještě horké poklademe lžící na placku,pak dáme péct.
Krém: 1 mléko + 3 pudinky = uvařit
1 máslo + van. cukr + moučk. cukr = utřít a nakonec přidat rum
Pudink nechat vychladnout a potom spojit a přidat šťávu z citronu.
Na první placku namazat krém ,druhou na to položit ,možno pokapat rumem.
Banánový koláč
Piškot: 180 dkg cukru, 6 vajec, prášek do pečiva, 120 dkg hladké mouky, 1 vanilkový cukr, meruňková marmeláda, škrobová moučka 8 dkg, 1/2 l mléka, banány, šťáva ze dvou citronů, čokoláda na vaření, 1 nebo 1 a 1/2, velká lžíce Omegy
Těsto: 45 dkg hl. mouky,15 dkg cukru,15 dkg másla,2 vejce,2 lžíce medu,1 lž.užívací sody,2 lž mléka
Zadělat těsto,udělat 2 placky.
Jednu upéct ( na pečícím papíře) a na druhou dát ještě (SPOLEČNĚ PÉCT) horkou směs
Směs: 25-35 dkg ořechů(půlky ,čtvrtky),8 dkg cukru,12 dkg másla,3 lž meduVše usmažíme na pánvi dozlatova,ještě horké poklademe lžící na placku,pak dáme péct.
Krém: 1 mléko + 3 pudinky = uvařit
1 máslo + van. cukr + moučk. cukr = utřít a nakonec přidat rum
Pudink nechat vychladnout a potom spojit a přidat šťávu z citronu.
Na první placku namazat krém ,druhou na to položit ,možno pokapat rumem.
Banánový koláč
Piškot: 180 dkg cukru, 6 vajec, prášek do pečiva, 120 dkg hladké mouky, 1 vanilkový cukr, meruňková marmeláda, škrobová moučka 8 dkg, 1/2 l mléka, banány, šťáva ze dvou citronů, čokoláda na vaření, 1 nebo 1 a 1/2, velká lžíce Omegy
Krém: 8dkg škrobové moučky, 1/2 litru mléka nejdříve za studena promíchat a pak za stálého míchání přivést k varu až zhoustne. Odstavit, nechat vychladnout, potom přimíchat rozměkklé(na vzduchu) máslo 150 dkg - michérem.
Postup: V nádobě ušleháme tuhý sníh ze 6 bílků, v další nádobě 180 dkg cukru, 6 žloutků, 1 vanilkový cukr - ušlehat do husté pěny, přidat ušlehaný sníh a nakonec 120 dkg hladké mouky s jedním kypřícím práškem do pečiva -vše spolušetrně promíchat a vylít na pečící papír na plech. Peče se v předem vyhřáté troubě, hodně nahoře asi 25 až 30 minut, až je vršek krásně růžový.Vychladlý piškot potřeš meruňkovou marmeládou, pokladeš kolečky banánů, zaliješ šťávou ze dvou citronů, potřeš vychladlým krémem.Nakonec to celé polít jednou až 1 a 1/2 rozehřátou čokoládou na vaření s lžící Omegy. Dát do lednice vychladit.
Marcipán
250g mandlí, 250g moučkového cukru, 1 bílek, a mandlová trestˇ Postup: spařené a oloupané mandle rozemelema na hodně jemný prášek apřidáme moučkový cukr , bílek a trestˇ a vypracujeme hladké těsto . Těsto se nesmí lepit , pokud je řídké přidáme ještě moučkový cukr
Jablečný koláč s pudinkem
RECEPT:500 polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce cukru,
3 lžíce mléka, 250 g másla (hera)
náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic cukru, 3 vanilkové pudinky
jablka oloupeme a nakrájíme na plátky (nebo nastrouháme),
smícháme s cukrem a vanilkovými pudinky (neuvařenými jen prášek)
POSTUP: Z uvedených surovin vypracujeme těsto a rozdělíme na 2 díly.
Vyválíme 2 placky. Jednu dáme na vymazaný plech, na ni dáme jablkovou náplň a přikryjeme druhou plackou.
Povrch můžeme potřít rozšlehaným vejcem a pečeme asi 35 min.
Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.
Marcipán
Jablečný koláč s pudinkem
RECEPT:500 polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce cukru,
3 lžíce mléka, 250 g másla (hera)
náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic cukru, 3 vanilkové pudinky
jablka oloupeme a nakrájíme na plátky (nebo nastrouháme),
smícháme s cukrem a vanilkovými pudinky (neuvařenými jen prášek)
POSTUP: Z uvedených surovin vypracujeme těsto a rozdělíme na 2 díly.
Vyválíme 2 placky. Jednu dáme na vymazaný plech, na ni dáme jablkovou náplň a přikryjeme druhou plackou.
Povrch můžeme potřít rozšlehaným vejcem a pečeme asi 35 min.
Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.
Velikonoční bochánek
RECEPT: 4 bochánky
1 kg polohrubé mouky, 20-25 dkg tuku (hera), 20-25 dkg cukru,
6-7 dkg droždí, sůl (1 lžička), 4 žloutky, 3/8-1/2 l mléka, rozinky, mandle
POSTUP:
Z části mléka, droždí, a lžičky cukru uděláme kvásek, necháme vzejít.
Tuk si rozpustíme a necháme trochu zchladnout.
Po vykynutí přidáme kvásek do mouky (v které už je zamíchaná sůl)
a vše zaděláme vlažným mlékem,
rovnou přidáme žloutky, cukr, tuk, rozinky a vypracujeme těsto.
Posypeme trochou mouky a necháme kynout (asi 1 hod.).
Z vykynutého těsta vytvoříme bochánky a necháme je na plechu(vymazaný tukem nebo na pečícím papíře) ještě kynout.
Potom potřeme vajíčkem a ozdobíme mandličkami.
Pečeme asi 1 hod. Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
POSTUP:
Z části mléka, droždí, a lžičky cukru uděláme kvásek, necháme vzejít.
Kynutý koláč se švestkami a mákem
RECEPT:
500 g polohrubá. mouky, 1 vejce, 1 droždí, 1/4 l mléka, 3 lžičky cukru,
80 g tuku (hera,máslo), 1/2 lžičky soli, 5 lžiček cukru, 1 kg švestek,
100 g mletého máku, trochu mléka, skořice, med,
drobenka-podle svého-mouka, tuk, cukr promícháme
POSTUP:
Necháme vzejít kvásek z droždí mléka a 3 lžiček cukru.
Do mouky přidáme sůl, cukr, vejce, vlijeme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo
a vypracujeme těsto, necháme kynout asi hodinu.
Mák svaříme s trochou mléka osladíme ho medem a ochutíme skořicí.
Vykynuté těsto vyklopíme na vymazaný plech a rukama rozprostřeme.
Švestky rozpůlíme a poklademe jimi koláč řeznou stranou nahoru.
Na švestky rozprostřeme mák a posypeme drobenkou. Pečeme 30-40 min.
Cuperník s povidly a kokosem
RECEPT:
2 hrnky nahrubo nastrouhaných cuket, 3 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, 2 lžíce kakaa, lžíce skořice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vlažné vody nebo mléka
povidla, kokos
POSTUP:
Smícháme mouku, cukr, kakao, skořici, vanil. cukr a prášek do pečiva,
vajíčka a vše rozmícháme. Přidáme olej a vodu a nastrouhané cukety.
Vzniklé těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.
Po vychladnutí potřeme švestkovými povidly a posypeme kokosem.
Kynutý koláč s makovou a cuketovou náplní
RECEPT:
500 g pohrubé mouky, 80 g cukru, 80 g tuku, 1-2 žloutky, 1/4 l mléka,
30 g droždí, vejce na potření
1. náplň: 100 g mletého máku, mléko dle potřeby,
100 g cukru, špetka skořice, 50 g nasekaných ořechů
V mléce povaříme mák, přidáme skořici, ořechy a cukr promícháme a necháme vychladnout.
2. náplň:
300 g nastrouhané cukety, 150 g cukru, rozinky a citron.kůra
Vše promícháme.
POSTUP:
Necháme vzejít kvásek, ten přidáme k mouce spolu s rozpuštěným tukem, žloutky, solí, cukrem a mlékem. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Na vymazaný plech přeneseme
1. díl, který potřeme první náplní, na ni naneseme druhou náplň, přikryjeme druhým dílem, potřeme vajíčkem a upečeme asi 30 min. Ještě horký potřeme máslem a pocukrujeme
Litý koláč s jablky, vanil. pudinkem a kokosovými pilinami
RECEPT:
2 hrnky polohrubé. mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje,
1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko dle potřeby
náplň: dušená jablka, asi 1 kg na kostičky nakrájených podušených jablek
pudink: 1 uvařený vanilkový pudink
kokos. piliny: 100 g kokosu, 100 g másla, 50-100g cukru moučka,
vše společně upražíme dorůžova
POSTUP:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a nalejeme ho do vymazaného
a moukou vysypaného plechu. Na těsto poklademe jablka a upečeme asi 30-40 min. Po upečení (teplé) polijeme ještě dost teplým pudinkem a navrch nasypeme studené kokosové piliny.
Výborný tvarohový koláč s třešněmi
RECEPT: velký plech
300 g polohrubé. mouky, 220 g cukru, 3 vanilkové cukry,
2 lžičky kypřícího prášku, 2 vejce, 100 g másla, 400 g tvarohu, 2 vanil. pudinky, 250 ml šlehačky, 400 g višní
POSTUP:
Smícháme mouku, kypřící prášek, 100 g cukru, 1 vanil.cukr,vejce a máslo. Vypracujeme těsto a rozválíme ho na plechu(nebo rukama vytlačíme), propícháme vidličkou a předpečeme 12 min.
Vypeckujeme višně, smícháme tvaroh, zbývající cukr, 2 vanil.cukry
a vanilkové pudinky(prášek). Našleháme šlehačku a vmícháme ji do krému. Višně prosypeme cukrem a vmícháme do krému.
Na teplý předpečený korpus rozetřeme náplň a koláč dopečeme 30-40 min.
Medovník
RECEPT:
pláty z těsta: 1 vejce, 150 g cukru, 50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky,(lžíce medu, 1 vejce)
pláty potíráme: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní kávy, 1 dcl šlehačky
krém:250 g másla, 350 g cukru moučka (i méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink
posyp:perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva
POSTUP:
Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme a hmota
hnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme
vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min.
Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do
pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink. Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.
Koláč se 4 náplní
RECEPT:
600 g hrubé mouky, 3 dl mléka, 1 lžíce cukru,
30 g droždí, 120 g másla, 3 žloutky, sůl
1. náplň: 200 g švestkových povidel, šťáva z poloviny citronu, rozmícháme
2. náplň: 180 g vlašských ořechů, 30 g cukru, mléko asi 1 dl
ořechy nastrouháme, osladíme a spaříme horkým mlékem
3. náplň: 250 g tvarohu, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 40 g másla
vše promícháme
4. náplň: 150 g mletého máku, 1,5 dl mléka, 80 g moučkového cukru, 1
vanil.cukr
mák smícháme s cukrem a vanil. cukrem a spaříme mlékem
POSTUP:
Z uvedených surovin vypracujeme polotuhé těsto, které rozdělíme
na 4 větší a 1 menší část. Necháme vzejít kvásek, zaděláme těsto
ale nenecháme ho kynout. Rozválíme 4 pláty, do vymaštěného
pekáčku položíme první plát potřeme první náplní.
Přeložíme druhým plátem a potřeme 2. náplní atd.
Z menší části těsta vyválíme válečky, proužky které položíme
na vrch koláče do tvaru mřížky. Koláč pečeme asi 45 min.
Perník
RECEPT:
500 g polohrubé. mouky, 1 prášek do pečiva,
1 prášek do perníku, 3 vejce, 250 g cukru, 1 sklenka oleje,
2 lžíce marmelády, 2 lžíce kakaa, 1/2 l mléka, hrozinky,
kousky čokolády
poleva: např. čokoládová nebo dle chuti
náplň: také dle chuti. Já jsem udělala náplň ze skrojeného
kusu perníku, který jsem pokapala rumem a přidala
trochu kokosu a ořechů. Světlá náplň byla z jahodovojogurtového nugátu (pomazánky, koupené).
POSTUP:
V míse utřeme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej
a přidáme marmeládu. Mouku smícháme s práškem do pečiva a do perníku a přidáme kakao. Vše nakonec smícháme dohromady a zředíme ještě mlékem. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme asi 45 min. Po zchladnutí rozkrojíme a namažeme
libovolnou náplní.
Banánová roláda
RECEPT:
5 vajec, 100 g cukru, 50 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa,
2 banány, 50 g čokolády na vaření
krém: 1/2 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 100 g cukru,
100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g másla
Uvaříme pudink a do vychladlého zašleháme cukr,
máslo a ořechy (předem spařené mlékem-asi 5lžic, vychladlé)
POSTUP:
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme kakao a mouku.
Těsto nalijeme na pomaštěný pečící papír a upečeme, asi 10-15 min.
Po vyndání z trouby, přeložíme na rovnou plochu i s papírem,
na roládu nasypeme trochu moučkového cukru a přiložíme
suchou utěrku pomocí které roládu po délce stočíme a asi po 5 min. rozvineme.
Studenou pokapeme rumem potřeme krémem na který položíme banány
a roládu stočíme, zbytek krému natřeme napovrch a polijeme rozpuštěnou čokoládou do které přidáme trochu másla aby se lépe rozlévala.
Necháme v ledničce ztuhnout. Je výborná!
Dort Cappuccino
RECEPT:
5 vajec, 200 g cukru, 150 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva,
100 g mletých vlašských ořechů, 2 šlehačky, 2 sáčky ztužovače šlehačky,
3-6 lžic instantního prášku cappucino (př. lískový oříšek)
- prášek přidávat podle chuti, 3-4 lžíce rumu,1 jogurt s příchutí cappuccino,
na ozdobu půlky vlašských jader
POSTUP:
Z bílků a 2 lžic studené vody za přisypávání 200 g cukru našleháme
tuhý sníh do něhož postupně zašleháme i žloutky.
Promícháme mouku s práškem do pečiva a oříšky a postupně smícháme
se sněhovou hmotou. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem
(dno i stěny-ustřihnout pruh kolem dokola) a těsto do ní nalijeme.
Pečeme 35 - 45 min. Po vyndání z trouby odepneme okraje dort. formy a necháme vychladnout.
Po vychladnutí rozkrojíme na dvě části, pokapeme rumem
potřeme jogurtem cappuccino-nemusí být a pak potřeme částí ochucené šlehačky.(Šlehačku ušleháme se ztužovací a 3 lžičkami cukru a potom vmícháme cappuccino prášek).
Zbytkem šlehačky asi 2/3 potřeme povrch a strany dortu.
Povrch ještě můžeme posypat cappuccinem a ozdobit ořechy. Necháme vychladit.
Točený makový koláč
RECEPT:
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru,
lžička skořice, 50 g cukru, 1 kostka droždí, 250 ml vlažného mléka,
125 g změklého másla
náplň: 175 ml mléka, 50 g cukru, 250 g mletého máku, 1 vejce, 1 žloutek,3 lžíce rumu, 1 bílek, 50 g vlašských ořechů
Svaříme mléko, přidáme cukr a mák, za stálého míchání krátce
povaříme a necháme vychladnout, vmícháme vejce, žloutek, rum, nasekané ořechy.
POSTUP:
Smícháme mouku, sůl, vanilkový cukr, skořici a 25 g cukru.
V mléce rozpustíme 25 g cukru a droždí, necháme 10 minut v klidu.
Kvásek s máslem přidáme k mouce a uhněteme těsto.
Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout asi 1 hod.
Z těsta vyválíme obdélník velký asi 45 x 30 cm, potřeme jej bílkem.
Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké 5cm. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem.
Jeden pruh stočíme a posadíme na střed formy, postupně obtočíme všechny pruhy
(Je to docela práce ty pruhy obtočit, chce to trochu méně náplně).
Koláč je ale výborný! Pečeme asi 45 min.
Dunajské vlny
RECEPT: na plech dvojitá dávka
1 balení bábovky v prášku (600 g), 2 lžíce kakaa,
1 višňový kompot (700 ml=velká sklenice)
krém: 1,5 vanilkového pudinku (nebo 2 pudinky),
700 ml mléka, asi 50 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu
pudinky uvaříme v mléce, necháme prochladnout a
pak do nich vmícháme cukr, měkké máslo a rum
vlašské ořechy na posypání
POSTUP:
Směs na bábovku smícháme podle návodu s vodou a olejem,
ze vzniklého těsta polovinu odebereme a přidáme do ní 2-3 lžíce kakaa.
Vymažeme a polohrubé. moukou vysypeme plech(lepší by byl menší plech, já to pekla ve velkém=klasická velikost) a nalijeme na něj světlé těsto, na něj těsto tmavé a na tmavé rozprostřeme višně které trochu
zamáčkneme do těsta. Dáme péct na 20-30 min do trouby.
Po vychladnutí potřeme krémem a posypeme strouhanými vlašskými ořechy.
Dáme vychladit do ledničky. Je to výborné!!!:) a jednoduché!!!
Jablečný koláč se skořicí
RECEPT:
250 g hladké mouky, 150 g hery, 2 vejce, 50 g cukru, špetka soli,
zpracujeme těsto a necháme několik hodin v ledničce odležet
meruňková marmeláda 4 lžíce (polovina malé skleničky)
náplň: 5 jablek (menší), 250 ml šlehačky, 2 vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce skořice
POSTUP:
Těsto rozprostřeme do vymazaného plechu, zvedneme i okraje.
Tento recept byl uváděn z poloviční dávky a do dortové formy
ale já jsem ho dělala z dvojité dávky do polovičního plechu.
Na těsto rozetřeme marmeládu a na ni rozvrstvíme jablka oloupaná
a buď jen rozpůlená nebo rozkrájená na čtvrtky.
Šlehačku ve které rozmícháme 2 vejce a 3 lžíce cukru moučka ohřejeme, jen ohřejeme aby byly teplá a nalijeme na jablka. Navrch nasypeme skořici. Pečeme 25 min. Po vyndání z trouby dost pocukrujeme moučkovým cukrem.
Řezy s karamelovým pudinkem
RECEPT:
250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva,
4 vejce, 250 g cukru, 10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje
2 karamelové pudinky, 5lžic cukru, 700 ml mléka,
1 broskvový kompot (asi 800ml).
Pudinky do kterých jsme přidaly cukr uvaříme v 700 ml mléka.
POSTUP:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vlažnou vodu,
olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře rozmícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme asi 25 min.Na prochladlý koláč rozetřeme asi 8 lžic Šťávy z kompotu a pak rozvrstvíme nakrájené broskve. Nahoru nalejeme ještě teplý karamelový pudink.
Dáme do ledničky vychladit.
Žloutkové řezy
RECEPT:
2 listová těsta po 400 g
náplň: 2 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, 80 g cukru, 160 g hery,
2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu
citrónová poleva: 150 g cukru moučka, pár kapek oleje,
1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce citrónové šťávy
Vše společně řádně rozmícháme.
POSTUP:
Každé listové těsto rozválíme na plát velikosti plechu a každý
zvlášť v horké troubě upečeme, asi 15 min.
Takže nám vzniknou 2 pláty o velikosti velkého plechu.
Po vychladnutí je naplníme krémem. Všechny suroviny na krém dáme do hrnce a svaříme. Vaříme jako pudink, dokud hmota nezhoustne.
Rum vmícháme až když vypneme sporák. Náplň mícháme aby nám nevznikl škraloup, musíme ji míchat dokud alespoň
trochu nezchladne protože jinak by se nám po těstě roztekla.
Když už je jen teplá začne tuhnout a na plátu těsta dobře drží.
Jeden plát těsta necháme v plechu, potřeme náplní a druhý plát dáme navrch. Nakonec potřeme citrónovou polevou.
Dáme vychladit do lednice, minimálně do druhého dne. Je to výborné!
Svatební koláčky
500g hl. mouky, 500g polohrubé. mouky, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr,
100g droždí (2,5 kostky), 60g cukru, 3dcl mléka, 500g hery,
větší špetka soli. Rum, hera a cukr na namáčení a obalení hotových koláčků.
Nápně: Jablečná: 500g nastrouhaných jablek podusit na troše vody pak přisladit a přidat skořici.
Ořechová:140g nastrouhaných Vašáků, 1dcl mléka(i víc) spařit,
osladit 3 lžičkami cukru a 1 lžičkou medu.
Maková:140g mletého máku, ani ne 1dcl mléka svařit a
osladit 2 lžícemi cukru a 1 lžičkou medu, přidat trošku skořice.
Tvarohová:400g tvarohu, žloutek a cukr(dle vlastní chuti)
Povidlová:125g povidel, trochu rumu a vody na zředění
Šimlová: Je moc dobrá, vznikne smícháním tvarohové náplně s makovou.
Postup:Necháme vzejít kvásek(vlažné mléko,droždí,lžička cukru).
Smícháme mouky s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek ,
žloutky a vlažnou rozpuštěnou heru. Dobře těsto vypracujeme
a pak rovnou bez kynutí použijeme. Já jsem rovnou dělala kuličky
a rozplácla na placičku ale může se i vyválet a vykrajovat koláčky rovnou. Koláčky naplníme rozložíme na vymazaný plech a pak už jen pečeme a pečeme a plníme a plníme... :) Pečeme 10-15min.
Důležité je, že po upečení vlažné koláčky potřeme rozpuštěnou herou s rumem(kolik čeho si nepamatuji musíte ochutnat jaké složení bude dobré) a obalíme v moučkovém cukru.
Jablkový závin od Skipíka
500 g. hladké mouky, špetka soli, 200ml.bílý jogurt, 250g tuku Hera:
1200-1500g. nastouhaná jablka, 100g. stouhánky, 9 lžic cukru(kristal,
nebo krupice) 50g.rozinky, skořice, 100g máslo, 1 vejce.Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, uděláme důlek do něj
vlijeme jogurt,dáme rozměklou heru, zpracujeme těsto, necháme půl
hodiny odležet.
Očistíme a nastrouháme jablka. Těsto rozdělíme na 3 stejné dily,
rozvalíme každý díl zvlášť asi na 0,5 cm silný plát, pokapeme
rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, do 2/3 poklademe
nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, cukr, skořici, znova strouhanku
a pokapeme máslem. Zavineme, dáme na plech vyložený pečícím papírem,
potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme asi 1/2-3/4 hodiny při 160-180st,C.Cikánské řezyVypracujeme těsto: 250 g hl. mouky, 100 g ml. cukru, 120 g tuku, 4 žloutky, citr. kůra, 1/2 kyp. prášku do peč. Vyválíme na vymazaný plech,potřeme marmeládou, na marmeládu rozetřeme hmotu: ušleháme ze 4 bílků sníh, lehce vmícháme 150 g ml. ořechů, 200 g ml. cukru. Teplé krájíme.
POSTUP:
Smícháme mouku, cukr, kakao, skořici, vanil. cukr a prášek do pečiva,
vajíčka a vše rozmícháme. Přidáme olej a vodu a nastrouhané cukety.
Vzniklé těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.
Po vychladnutí potřeme švestkovými povidly a posypeme kokosem.
Kynutý koláč s makovou a cuketovou náplní
RECEPT:
500 g pohrubé mouky, 80 g cukru, 80 g tuku, 1-2 žloutky, 1/4 l mléka,
30 g droždí, vejce na potření
1. náplň: 100 g mletého máku, mléko dle potřeby,
100 g cukru, špetka skořice, 50 g nasekaných ořechů
V mléce povaříme mák, přidáme skořici, ořechy a cukr promícháme a necháme vychladnout.
2. náplň:
300 g nastrouhané cukety, 150 g cukru, rozinky a citron.kůra
Vše promícháme.
POSTUP:
Necháme vzejít kvásek, ten přidáme k mouce spolu s rozpuštěným tukem, žloutky, solí, cukrem a mlékem. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Na vymazaný plech přeneseme
1. díl, který potřeme první náplní, na ni naneseme druhou náplň, přikryjeme druhým dílem, potřeme vajíčkem a upečeme asi 30 min. Ještě horký potřeme máslem a pocukrujeme
Litý koláč s jablky, vanil. pudinkem a kokosovými pilinami
RECEPT:
2 hrnky polohrubé. mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje,
1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko dle potřeby
náplň: dušená jablka, asi 1 kg na kostičky nakrájených podušených jablek
pudink: 1 uvařený vanilkový pudink
kokos. piliny: 100 g kokosu, 100 g másla, 50-100g cukru moučka,
vše společně upražíme dorůžova
POSTUP:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a nalejeme ho do vymazaného
a moukou vysypaného plechu. Na těsto poklademe jablka a upečeme asi 30-40 min. Po upečení (teplé) polijeme ještě dost teplým pudinkem a navrch nasypeme studené kokosové piliny.
Výborný tvarohový koláč s třešněmi
RECEPT: velký plech
300 g polohrubé. mouky, 220 g cukru, 3 vanilkové cukry,
2 lžičky kypřícího prášku, 2 vejce, 100 g másla, 400 g tvarohu, 2 vanil. pudinky, 250 ml šlehačky, 400 g višní
POSTUP:
Smícháme mouku, kypřící prášek, 100 g cukru, 1 vanil.cukr,vejce a máslo. Vypracujeme těsto a rozválíme ho na plechu(nebo rukama vytlačíme), propícháme vidličkou a předpečeme 12 min.
Vypeckujeme višně, smícháme tvaroh, zbývající cukr, 2 vanil.cukry
a vanilkové pudinky(prášek). Našleháme šlehačku a vmícháme ji do krému. Višně prosypeme cukrem a vmícháme do krému.
Na teplý předpečený korpus rozetřeme náplň a koláč dopečeme 30-40 min.
Medovník
RECEPT:
pláty z těsta: 1 vejce, 150 g cukru, 50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky,(lžíce medu, 1 vejce)
pláty potíráme: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní kávy, 1 dcl šlehačky
krém:250 g másla, 350 g cukru moučka (i méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink
posyp:perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva
POSTUP:
Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme a hmota
hnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme
vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min.
Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do
pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink. Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.
Koláč se 4 náplní
RECEPT:
600 g hrubé mouky, 3 dl mléka, 1 lžíce cukru,
30 g droždí, 120 g másla, 3 žloutky, sůl
1. náplň: 200 g švestkových povidel, šťáva z poloviny citronu, rozmícháme
2. náplň: 180 g vlašských ořechů, 30 g cukru, mléko asi 1 dl
ořechy nastrouháme, osladíme a spaříme horkým mlékem
3. náplň: 250 g tvarohu, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 40 g másla
vše promícháme
4. náplň: 150 g mletého máku, 1,5 dl mléka, 80 g moučkového cukru, 1
vanil.cukr
mák smícháme s cukrem a vanil. cukrem a spaříme mlékem
POSTUP:
Z uvedených surovin vypracujeme polotuhé těsto, které rozdělíme
na 4 větší a 1 menší část. Necháme vzejít kvásek, zaděláme těsto
ale nenecháme ho kynout. Rozválíme 4 pláty, do vymaštěného
pekáčku položíme první plát potřeme první náplní.
Přeložíme druhým plátem a potřeme 2. náplní atd.
Z menší části těsta vyválíme válečky, proužky které položíme
na vrch koláče do tvaru mřížky. Koláč pečeme asi 45 min.
Perník
RECEPT:
500 g polohrubé. mouky, 1 prášek do pečiva,
1 prášek do perníku, 3 vejce, 250 g cukru, 1 sklenka oleje,
2 lžíce marmelády, 2 lžíce kakaa, 1/2 l mléka, hrozinky,
kousky čokolády
poleva: např. čokoládová nebo dle chuti
náplň: také dle chuti. Já jsem udělala náplň ze skrojeného
kusu perníku, který jsem pokapala rumem a přidala
trochu kokosu a ořechů. Světlá náplň byla z jahodovojogurtového nugátu (pomazánky, koupené).
POSTUP:
V míse utřeme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej
a přidáme marmeládu. Mouku smícháme s práškem do pečiva a do perníku a přidáme kakao. Vše nakonec smícháme dohromady a zředíme ještě mlékem. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme asi 45 min. Po zchladnutí rozkrojíme a namažeme
libovolnou náplní.
Banánová roláda
RECEPT:
5 vajec, 100 g cukru, 50 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa,
2 banány, 50 g čokolády na vaření
krém: 1/2 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 100 g cukru,
100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g másla
Uvaříme pudink a do vychladlého zašleháme cukr,
máslo a ořechy (předem spařené mlékem-asi 5lžic, vychladlé)
POSTUP:
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme kakao a mouku.
Těsto nalijeme na pomaštěný pečící papír a upečeme, asi 10-15 min.
Po vyndání z trouby, přeložíme na rovnou plochu i s papírem,
na roládu nasypeme trochu moučkového cukru a přiložíme
suchou utěrku pomocí které roládu po délce stočíme a asi po 5 min. rozvineme.
Studenou pokapeme rumem potřeme krémem na který položíme banány
a roládu stočíme, zbytek krému natřeme napovrch a polijeme rozpuštěnou čokoládou do které přidáme trochu másla aby se lépe rozlévala.
Necháme v ledničce ztuhnout. Je výborná!
Dort Cappuccino
RECEPT:
5 vajec, 200 g cukru, 150 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva,
100 g mletých vlašských ořechů, 2 šlehačky, 2 sáčky ztužovače šlehačky,
3-6 lžic instantního prášku cappucino (př. lískový oříšek)
- prášek přidávat podle chuti, 3-4 lžíce rumu,1 jogurt s příchutí cappuccino,
na ozdobu půlky vlašských jader
POSTUP:
Z bílků a 2 lžic studené vody za přisypávání 200 g cukru našleháme
tuhý sníh do něhož postupně zašleháme i žloutky.
Promícháme mouku s práškem do pečiva a oříšky a postupně smícháme
se sněhovou hmotou. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem
(dno i stěny-ustřihnout pruh kolem dokola) a těsto do ní nalijeme.
Pečeme 35 - 45 min. Po vyndání z trouby odepneme okraje dort. formy a necháme vychladnout.
Po vychladnutí rozkrojíme na dvě části, pokapeme rumem
potřeme jogurtem cappuccino-nemusí být a pak potřeme částí ochucené šlehačky.(Šlehačku ušleháme se ztužovací a 3 lžičkami cukru a potom vmícháme cappuccino prášek).
Zbytkem šlehačky asi 2/3 potřeme povrch a strany dortu.
Povrch ještě můžeme posypat cappuccinem a ozdobit ořechy. Necháme vychladit.
Točený makový koláč
RECEPT:
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru,
lžička skořice, 50 g cukru, 1 kostka droždí, 250 ml vlažného mléka,
125 g změklého másla
náplň: 175 ml mléka, 50 g cukru, 250 g mletého máku, 1 vejce, 1 žloutek,3 lžíce rumu, 1 bílek, 50 g vlašských ořechů
Svaříme mléko, přidáme cukr a mák, za stálého míchání krátce
povaříme a necháme vychladnout, vmícháme vejce, žloutek, rum, nasekané ořechy.
POSTUP:
Smícháme mouku, sůl, vanilkový cukr, skořici a 25 g cukru.
V mléce rozpustíme 25 g cukru a droždí, necháme 10 minut v klidu.
Kvásek s máslem přidáme k mouce a uhněteme těsto.
Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout asi 1 hod.
Z těsta vyválíme obdélník velký asi 45 x 30 cm, potřeme jej bílkem.
Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké 5cm. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem.
Jeden pruh stočíme a posadíme na střed formy, postupně obtočíme všechny pruhy
(Je to docela práce ty pruhy obtočit, chce to trochu méně náplně).
Koláč je ale výborný! Pečeme asi 45 min.
Dunajské vlny
RECEPT: na plech dvojitá dávka
1 balení bábovky v prášku (600 g), 2 lžíce kakaa,
1 višňový kompot (700 ml=velká sklenice)
krém: 1,5 vanilkového pudinku (nebo 2 pudinky),
700 ml mléka, asi 50 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu
pudinky uvaříme v mléce, necháme prochladnout a
pak do nich vmícháme cukr, měkké máslo a rum
vlašské ořechy na posypání
POSTUP:
Směs na bábovku smícháme podle návodu s vodou a olejem,
ze vzniklého těsta polovinu odebereme a přidáme do ní 2-3 lžíce kakaa.
Vymažeme a polohrubé. moukou vysypeme plech(lepší by byl menší plech, já to pekla ve velkém=klasická velikost) a nalijeme na něj světlé těsto, na něj těsto tmavé a na tmavé rozprostřeme višně které trochu
zamáčkneme do těsta. Dáme péct na 20-30 min do trouby.
Po vychladnutí potřeme krémem a posypeme strouhanými vlašskými ořechy.
Dáme vychladit do ledničky. Je to výborné!!!:) a jednoduché!!!
Jablečný koláč se skořicí
RECEPT:
250 g hladké mouky, 150 g hery, 2 vejce, 50 g cukru, špetka soli,
zpracujeme těsto a necháme několik hodin v ledničce odležet
meruňková marmeláda 4 lžíce (polovina malé skleničky)
náplň: 5 jablek (menší), 250 ml šlehačky, 2 vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce skořice
POSTUP:
Těsto rozprostřeme do vymazaného plechu, zvedneme i okraje.
Tento recept byl uváděn z poloviční dávky a do dortové formy
ale já jsem ho dělala z dvojité dávky do polovičního plechu.
Na těsto rozetřeme marmeládu a na ni rozvrstvíme jablka oloupaná
a buď jen rozpůlená nebo rozkrájená na čtvrtky.
Šlehačku ve které rozmícháme 2 vejce a 3 lžíce cukru moučka ohřejeme, jen ohřejeme aby byly teplá a nalijeme na jablka. Navrch nasypeme skořici. Pečeme 25 min. Po vyndání z trouby dost pocukrujeme moučkovým cukrem.
Řezy s karamelovým pudinkem
RECEPT:
250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva,
4 vejce, 250 g cukru, 10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje
2 karamelové pudinky, 5lžic cukru, 700 ml mléka,
1 broskvový kompot (asi 800ml).
Pudinky do kterých jsme přidaly cukr uvaříme v 700 ml mléka.
POSTUP:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vlažnou vodu,
olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře rozmícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme asi 25 min.Na prochladlý koláč rozetřeme asi 8 lžic Šťávy z kompotu a pak rozvrstvíme nakrájené broskve. Nahoru nalejeme ještě teplý karamelový pudink.
Dáme do ledničky vychladit.
Žloutkové řezy
RECEPT:
2 listová těsta po 400 g
náplň: 2 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, 80 g cukru, 160 g hery,
2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu
citrónová poleva: 150 g cukru moučka, pár kapek oleje,
1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce citrónové šťávy
Vše společně řádně rozmícháme.
POSTUP:
Každé listové těsto rozválíme na plát velikosti plechu a každý
zvlášť v horké troubě upečeme, asi 15 min.
Takže nám vzniknou 2 pláty o velikosti velkého plechu.
Po vychladnutí je naplníme krémem. Všechny suroviny na krém dáme do hrnce a svaříme. Vaříme jako pudink, dokud hmota nezhoustne.
Rum vmícháme až když vypneme sporák. Náplň mícháme aby nám nevznikl škraloup, musíme ji míchat dokud alespoň
trochu nezchladne protože jinak by se nám po těstě roztekla.
Když už je jen teplá začne tuhnout a na plátu těsta dobře drží.
Jeden plát těsta necháme v plechu, potřeme náplní a druhý plát dáme navrch. Nakonec potřeme citrónovou polevou.
Dáme vychladit do lednice, minimálně do druhého dne. Je to výborné!
Svatební koláčky
500g hl. mouky, 500g polohrubé. mouky, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr,
100g droždí (2,5 kostky), 60g cukru, 3dcl mléka, 500g hery,
větší špetka soli. Rum, hera a cukr na namáčení a obalení hotových koláčků.
Nápně: Jablečná: 500g nastrouhaných jablek podusit na troše vody pak přisladit a přidat skořici.
Ořechová:140g nastrouhaných Vašáků, 1dcl mléka(i víc) spařit,
osladit 3 lžičkami cukru a 1 lžičkou medu.
Maková:140g mletého máku, ani ne 1dcl mléka svařit a
osladit 2 lžícemi cukru a 1 lžičkou medu, přidat trošku skořice.
Tvarohová:400g tvarohu, žloutek a cukr(dle vlastní chuti)
Povidlová:125g povidel, trochu rumu a vody na zředění
Šimlová: Je moc dobrá, vznikne smícháním tvarohové náplně s makovou.
Postup:Necháme vzejít kvásek(vlažné mléko,droždí,lžička cukru).
Smícháme mouky s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek ,
žloutky a vlažnou rozpuštěnou heru. Dobře těsto vypracujeme
a pak rovnou bez kynutí použijeme. Já jsem rovnou dělala kuličky
a rozplácla na placičku ale může se i vyválet a vykrajovat koláčky rovnou. Koláčky naplníme rozložíme na vymazaný plech a pak už jen pečeme a pečeme a plníme a plníme... :) Pečeme 10-15min.
Důležité je, že po upečení vlažné koláčky potřeme rozpuštěnou herou s rumem(kolik čeho si nepamatuji musíte ochutnat jaké složení bude dobré) a obalíme v moučkovém cukru.
Jablkový závin od Skipíka
500 g. hladké mouky, špetka soli, 200ml.bílý jogurt, 250g tuku Hera:
1200-1500g. nastouhaná jablka, 100g. stouhánky, 9 lžic cukru(kristal,
nebo krupice) 50g.rozinky, skořice, 100g máslo, 1 vejce.Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, uděláme důlek do něj
vlijeme jogurt,dáme rozměklou heru, zpracujeme těsto, necháme půl
hodiny odležet.
Očistíme a nastrouháme jablka. Těsto rozdělíme na 3 stejné dily,
rozvalíme každý díl zvlášť asi na 0,5 cm silný plát, pokapeme
rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, do 2/3 poklademe
nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, cukr, skořici, znova strouhanku
a pokapeme máslem. Zavineme, dáme na plech vyložený pečícím papírem,
potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme asi 1/2-3/4 hodiny při 160-180st,C.Cikánské řezyVypracujeme těsto: 250 g hl. mouky, 100 g ml. cukru, 120 g tuku, 4 žloutky, citr. kůra, 1/2 kyp. prášku do peč. Vyválíme na vymazaný plech,potřeme marmeládou, na marmeládu rozetřeme hmotu: ušleháme ze 4 bílků sníh, lehce vmícháme 150 g ml. ořechů, 200 g ml. cukru. Teplé krájíme.
500 g pohrubé mouky, 80 g cukru, 80 g tuku, 1-2 žloutky, 1/4 l mléka,
1. náplň: 100 g mletého máku, mléko dle potřeby,
2 hrnky polohrubé. mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje,
pudink: 1 uvařený vanilkový pudink
kokos. piliny: 100 g kokosu, 100 g másla, 50-100g cukru moučka,
POSTUP:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a nalejeme ho do vymazaného
a moukou vysypaného plechu. Na těsto poklademe jablka a upečeme asi 30-40 min. Po upečení (teplé) polijeme ještě dost teplým pudinkem a navrch nasypeme studené kokosové piliny.
Výborný tvarohový koláč s třešněmi
RECEPT: velký plech
300 g polohrubé. mouky, 220 g cukru, 3 vanilkové cukry,
2 lžičky kypřícího prášku, 2 vejce, 100 g másla, 400 g tvarohu, 2 vanil. pudinky, 250 ml šlehačky, 400 g višní
POSTUP:
Smícháme mouku, kypřící prášek, 100 g cukru, 1 vanil.cukr,vejce a máslo. Vypracujeme těsto a rozválíme ho na plechu(nebo rukama vytlačíme), propícháme vidličkou a předpečeme 12 min.
Vypeckujeme višně, smícháme tvaroh, zbývající cukr, 2 vanil.cukry
a vanilkové pudinky(prášek). Našleháme šlehačku a vmícháme ji do krému. Višně prosypeme cukrem a vmícháme do krému.
Na teplý předpečený korpus rozetřeme náplň a koláč dopečeme 30-40 min.
Medovník
RECEPT:
pláty z těsta: 1 vejce, 150 g cukru, 50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky,(lžíce medu, 1 vejce)
pláty potíráme: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní kávy, 1 dcl šlehačky
krém:250 g másla, 350 g cukru moučka (i méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink
posyp:perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva
POSTUP:
Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme a hmota
hnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme
vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min.
Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do
pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink. Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.
posyp:perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva
POSTUP:
Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme a hmota
hnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme
vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min.
Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do
pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink. Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.
600 g hrubé mouky, 3 dl mléka, 1 lžíce cukru,
1. náplň: 200 g švestkových povidel, šťáva z poloviny citronu, rozmícháme
vše promícháme
POSTUP:
Z uvedených surovin vypracujeme polotuhé těsto, které rozdělíme
500 g polohrubé. mouky, 1 prášek do pečiva,
náplň: také dle chuti. Já jsem udělala náplň ze skrojeného
POSTUP:
V míse utřeme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej
5 vajec, 100 g cukru, 50 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa,
POSTUP:
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme kakao a mouku.
5 vajec, 200 g cukru, 150 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva,
POSTUP:
Z bílků a 2 lžic studené vody za přisypávání 200 g cukru našleháme
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru,
náplň: 175 ml mléka, 50 g cukru, 250 g mletého máku, 1 vejce, 1 žloutek,3 lžíce rumu, 1 bílek, 50 g vlašských ořechů
Svaříme mléko, přidáme cukr a mák, za stálého míchání krátce
povaříme a necháme vychladnout, vmícháme vejce, žloutek, rum, nasekané ořechy.
POSTUP:
Smícháme mouku, sůl, vanilkový cukr, skořici a 25 g cukru.
V mléce rozpustíme 25 g cukru a droždí, necháme 10 minut v klidu.
Kvásek s máslem přidáme k mouce a uhněteme těsto.
Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout asi 1 hod.
Z těsta vyválíme obdélník velký asi 45 x 30 cm, potřeme jej bílkem.
Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké 5cm. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem.
Jeden pruh stočíme a posadíme na střed formy, postupně obtočíme všechny pruhy
(Je to docela práce ty pruhy obtočit, chce to trochu méně náplně).
Koláč je ale výborný! Pečeme asi 45 min.
Dunajské vlny
RECEPT: na plech dvojitá dávka
1 balení bábovky v prášku (600 g), 2 lžíce kakaa,
1 višňový kompot (700 ml=velká sklenice)
krém: 1,5 vanilkového pudinku (nebo 2 pudinky),
700 ml mléka, asi 50 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu
pudinky uvaříme v mléce, necháme prochladnout a
pak do nich vmícháme cukr, měkké máslo a rum
vlašské ořechy na posypání
POSTUP:
Směs na bábovku smícháme podle návodu s vodou a olejem,
ze vzniklého těsta polovinu odebereme a přidáme do ní 2-3 lžíce kakaa.
Vymažeme a polohrubé. moukou vysypeme plech(lepší by byl menší plech, já to pekla ve velkém=klasická velikost) a nalijeme na něj světlé těsto, na něj těsto tmavé a na tmavé rozprostřeme višně které trochu
zamáčkneme do těsta. Dáme péct na 20-30 min do trouby.
Po vychladnutí potřeme krémem a posypeme strouhanými vlašskými ořechy.
Dáme vychladit do ledničky. Je to výborné!!!:) a jednoduché!!!
Jablečný koláč se skořicí
RECEPT:
250 g hladké mouky, 150 g hery, 2 vejce, 50 g cukru, špetka soli,
zpracujeme těsto a necháme několik hodin v ledničce odležet
meruňková marmeláda 4 lžíce (polovina malé skleničky)
náplň: 5 jablek (menší), 250 ml šlehačky, 2 vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce skořice
POSTUP:
Těsto rozprostřeme do vymazaného plechu, zvedneme i okraje.
Tento recept byl uváděn z poloviční dávky a do dortové formy
ale já jsem ho dělala z dvojité dávky do polovičního plechu.
Na těsto rozetřeme marmeládu a na ni rozvrstvíme jablka oloupaná
a buď jen rozpůlená nebo rozkrájená na čtvrtky.
Šlehačku ve které rozmícháme 2 vejce a 3 lžíce cukru moučka ohřejeme, jen ohřejeme aby byly teplá a nalijeme na jablka. Navrch nasypeme skořici. Pečeme 25 min. Po vyndání z trouby dost pocukrujeme moučkovým cukrem.
POSTUP:
Smícháme mouku, sůl, vanilkový cukr, skořici a 25 g cukru.
1 balení bábovky v prášku (600 g), 2 lžíce kakaa,
POSTUP:
Směs na bábovku smícháme podle návodu s vodou a olejem,
250 g hladké mouky, 150 g hery, 2 vejce, 50 g cukru, špetka soli,
zpracujeme těsto a necháme několik hodin v ledničce odležet
meruňková marmeláda 4 lžíce (polovina malé skleničky)
náplň: 5 jablek (menší), 250 ml šlehačky, 2 vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce skořice
POSTUP:
Těsto rozprostřeme do vymazaného plechu, zvedneme i okraje.
250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva,
2 karamelové pudinky, 5lžic cukru, 700 ml mléka,
POSTUP:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vlažnou vodu,
2 listová těsta po 400 g
náplň: 2 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, 80 g cukru, 160 g hery,
2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu
citrónová poleva: 150 g cukru moučka, pár kapek oleje,
1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce citrónové šťávy
Vše společně řádně rozmícháme.
POSTUP:
Každé listové těsto rozválíme na plát velikosti plechu a každý
zvlášť v horké troubě upečeme, asi 15 min.
Takže nám vzniknou 2 pláty o velikosti velkého plechu.
Po vychladnutí je naplníme krémem. Všechny suroviny na krém dáme do hrnce a svaříme. Vaříme jako pudink, dokud hmota nezhoustne.
Rum vmícháme až když vypneme sporák. Náplň mícháme aby nám nevznikl škraloup, musíme ji míchat dokud alespoň
trochu nezchladne protože jinak by se nám po těstě roztekla.
Když už je jen teplá začne tuhnout a na plátu těsta dobře drží.
Jeden plát těsta necháme v plechu, potřeme náplní a druhý plát dáme navrch. Nakonec potřeme citrónovou polevou.
Dáme vychladit do lednice, minimálně do druhého dne. Je to výborné!
500 g. hladké mouky, špetka soli, 200ml.bílý jogurt, 250g tuku Hera:
1200-1500g. nastouhaná jablka, 100g. stouhánky, 9 lžic cukru(kristal,
nebo krupice) 50g.rozinky, skořice, 100g máslo, 1 vejce.
Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, uděláme důlek do něj
vlijeme jogurt,dáme rozměklou heru, zpracujeme těsto, necháme půl
hodiny odležet.
Očistíme a nastrouháme jablka. Těsto rozdělíme na 3 stejné dily,
rozvalíme každý díl zvlášť asi na 0,5 cm silný plát, pokapeme
rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, do 2/3 poklademe
nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, cukr, skořici, znova strouhanku
a pokapeme máslem. Zavineme, dáme na plech vyložený pečícím papírem,
potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme asi 1/2-3/4 hodiny při 160-180st,C.
Komentáře
Přehled komentářů
1 omytou a nakrájenou na tenká kolečka cuketu namáčíme do těstíčka, které si připravíme z 1 vejce, 100q hladké mouky, 250ml mléka a špetky soli. Dozlatova osmažené obalíme ve skořicovém cukru. Dobré chutnání.
Hrnkový moučník
(ropusacka, 11. 4. 2010 22:20)Těsto:2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru,4 vejce, hrnek oleje a mléka.Všechny suroviny smícháme, nalejeme do vymazané a kokosem vysypané formy a pečeme při 180C, cca 30min. Vychladlý polejeme čokoládou a posypeme ořechy. Dobré chutnání
Ražniči z jednoho kastrůlku.
(JedMag, 20. 3. 2010 18:58)
Ke svátečnímu obědu jsem si u Vás vybrala recept "Ražniči z jednoho kastrůlku".Všem nám moc chutnalo a obohatilo náš jídelníček o další skvělý recept.
Určitě vyzkouším i další kulinářské dobrůtky z vašich vebových stránek.
Přeji hodně úspěchů v osobním i virtuálním životě.JedMag
...
(SwiFty Welká Cukrářka x), 16. 3. 2010 15:20)Dobré recepty x) Hned Jsem Si Některé Opsala Do RECEPTURNÍHO SEŠITU Co Mám Na PRAXI...Ještě By Jste Sem Mohli Dát Třeba Recept Na TIRAMISU :-)
Kokos koláč...
(Elí, 5. 2. 2010 10:43)Opsala jsem si u vás na stránkách recept na kokosový koláč,který bych ráda zítra upekla. Věřím,že bude dobrý... A díky
Skořicová cuketa
(ropusacka, 15. 4. 2010 19:41)